Bebeklerde Emzirme Düzeni Nasıl Olmalı ?
Anneler, bebeklerini sağlıkla kucaklarına alacakları günü hayal ederler. Pek çok anne, bebeklerini ilk kucaklarına alacakları anın aynı zamanda ilk emzirecekleri an olduğunun pek hesaba katmayabilir.
Bebeklerde Emzirme Düzeni Nasıl Olmalı ?

Emzirme düzeni nasıl olmalı?

Anneler, gebelik dönemleri süresince bebeklerini sağlıkla kucaklarına alacakları günü hayal ederler. Pek çok anne, bebeklerini ilk kucaklarına alacakları anın aynı zamanda ilk emzirecekleri an olduğunun pek hesaba katmayabilir. Oysaki bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren ilk aylar gündemi emzirme süreci oluşturacaktır. Genellikle annelerimiz, emzirme hakkında bilgilerini emzirme dönemi içerisinde genişletmeye çalışır. Gebelik dönemi, emzirme hakkında bilgi edinmek açısından ideal bir dönemdir.

Anneler, öncelikle emzirmenin son derece doğal ve normal bir iş olduğuna inanmalılardır. Emzirme zorlukları ya da problemleri çoğu zaman geçicidir. Kimi anne emzirme sürecinin başlarına kolay adapte olur, zorlanmaz; kimi anne ise zorlanabilir. Her iki durum da normal kabul edilmelidir. Annelerin emzirme döneminin başlarında yaşadıkları zorlukların nedeni, genellikle emzirme hakkında yetersiz ve yanlış bilgiler ile tanışmış olmalarıdır.

Bu konuda annenin doğum yaptığı hastane ve sağlık çalışanlarının tutumu kadar anneyi bilgilendirmesi de son derece önemlidir. Ancak, çoğu zaman sağlık kurumlarının bu konuya gerekli önemi göstermeyip, anneyi eksik ve/veya yanlış bilgilerle baş başa bıraktıklarını görmekteyiz.

Nedir bu eksik veya yanlış bilgiler?

Emzirme başlangıcında, annenin kafasında pek çok soru vardır. Bunlar;

  • Bebeğimi kaç saatte bir emzirmeliyim?
  • Bebeğimi kaç dakika emzirmeliyim?
  • Bebeğimi her defasında iki memeden de mi emzirmeliyim?
  • Uyuyorsa uyandırmalı mıyım?
  • Sütümü sağmalı mıyım?

Bu soruların sıklıkla şöyle yanıtlandığını görmekteyiz;

  • Bebeğinizi üç saatte bir emzirin!
  • Bebeğinizi ağladıkça emzirin!
  • Bebeğinizi her iki memeden de en az 15’er dakika emzirin!
  • Uyuyorsa bırakın uyusun!

Bebeğin üç saatte bir emzirilmesi önerisi doğru bir öneri değildir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir. Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır. Ancak, yeni doğan memeyi tam boşaltamadan yorulabilir; bu nedenle de daha sık emzirilmelidir.

Buradaki temel ölçüt, memenin tam boşaltılması olmalıdır. Bu nedenle de bebek memeyi boşaltana kadar memeden ayrılmamalıdır. Bunun için herhangi bir süre telaffuz etmek doğru olmaz. Yeni doğan bebek, güçlü bir emme refleksiyle doğar ancak,  bu refleksi memeyle tam olarak koordine edip karnını doyurma konusunda henüz acemidir. Acemiliği atlatıp, emme koordinasyonunu tam kurabilmesi için pratik yapmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle de daha sık emmek istiyorsa, emmelidir. Çünkü pratik yapmak istiyordur ve buna izin verilmelidir. Bunu şöyle özetleyelim, bebek memeyi 3-5 dakika emdi ve yorulup bıraktıysa, biraz dinlenmesine izin verilmeli ve sonra meme tekrar teklif edilmelidir.

Sanılanın aksine, “Bebeğinizi ağladıkça emzirin!" önerisi doğru bir öneri değildir.Bebeğin emzirilme sinyalleri ile ilgili küçük ipuçları vardır. Buna göre, bebeği ağladığında emzirmek oldukça güç olabilir, çünkü bebek o an streslidir ve emmek istemeyebilir. Önce bebek sakinleştirmeli, sonra meme teklif edilmelidir.

DEĞERLENDİR
TOPLAM 8 OY
PAYLAŞ:
SORU SOR
SİZDEN GELENLER
Tüm Yorumlar
  • Adres

    Cinnah Caddesi, No:47/3, 06520, Çankaya, Ankara, Türkiye
    Otopark için valemiz Soner Bey ilgilenecektir.

  • E-Posta

    Gmail: goncay31@gmail.com
    Email: bilgi@goncayilmaz.com.tr

  • Çalışma Saatleri

    Pazartesi - Cuma : 9:00 - 16:00
    Cumartesi : 10:00 - 15:00

RANDEVU ve İLETİŞİM FORMU

Lütfen form alanlarını giriniz.

Bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Prof. Dr. Gonca YılmazProf. Dr. Gonca YılmazÇocuk Sağlığı, Çocuk Hastalıkları ve Gelişimsel Pediatri Uzmanı
0312 441 1417